• Aprecierile și comentariile voastre ne motivează! Dacă apreciezi munca pe care o depunem, înregistrează-te și dă-ți cu părerea asupra seriilor pe care le urmărești!
  • Ne puteţi găsi şi pe canalele oficiale de Discord sau Telegram ale grupului!

Cosplay

Bluebell

cookies!
Administrator
Traducător
Encoder Anime
Verificator

✿✿✿ Cosplay – scurtă istorie ✿✿✿

(articol tradus din engleză)

În America, este general acceptat faptul că primul costum purtat special pentru o convenție a fost făcut de Forrest J. Ackerman, agent literar SF, scriitor și editor de reviste.

În anii 1930, la convențiile SF erau, de obicei, prezenți numai bărbați, iar acestea se concentrau pe reviste de presă și literatură științifică.
Personajele de benzi desenate care au devenit mai târziu atotprezente la convenții nu existau încă – însuși Superman a debutat abia în 1938.

Prima convenție mondială de science fiction (Worldcon) a avut loc la New York City pe 2 iulie 1939, iar Ackerman a hotărât să comemoreze momentul.
Așadar, a pus-o pe iubita lui, Myrtle R. Jones, să facă un costum bazat pe uniformele militare spațiale din filmul ”Things to Come”.
Costumul făcut de ea – o șapcă din satin verde, pantaloni trei sferturi și umeri ce ieșeau în evidență într-un stil art deco - au făcut senzație printre fanii care au participat la convenție.
Ackerman și Jones au stat la intrare, salutând oamenii și vorbind doar în Esperanto, "limba viitorului" (limbă inventată, desigur).
Cei doi au continuat ritualul și în anul următor, realizând și o scenetă bazată pe film.

Forrest J Ackerman și Myrtle R Jones


Din acel moment, "costumarea" a devenit o parte integrantă a convențiilor fanilor.
Deoarece materialul de referință era într-o cantitate foarte mică, existau puține imagini color (și oamenii nu aveau DVD-uri sau internet), multe costume se orientau spre original și generic.
Worldcon, care era un standard pentru evenimentele fanilor, a avut în 1940 o "mascaradă".
Spre deosebire cosplay-ul de astăzi, a fost o mascaradă reală: o petrecere la care s-a dansat, dar la care oamenii au venit costumați.

Worldcon, 1946


Până în 1950, mascarada de la Worldcon se transformase în concursuri jurizate, pe scenă, acum omniprezente la convențiile de anime și benzi desenate.

Prin anii '70, fanii science fiction au început să observe un val de serii animate japoneze. Acesta pare să fie începutul cosplay-ului anime, așa cum îl știm noi în ziua de azi: Karen Schnaubelt,
fană înrăită anime încă din copilărie, s-a deghizat în personaje din Space Pirate Captain Harlock în 1979.
Apoi a adunat un grup de fani Star Blazers /Space Battleship Yamato, care s-au deghizat pentru Worldcon, în 1980.
Acesta pare să fie unul dintre primele, dacă nu chiar primul, cosplay anime american.
În 1983, Schnaubelt a fondat Costume-Con, care există și în ziua de azi.

Karen (stânga) și prietenii eiDar cosplay-ul anime devenise deja un lucru obișnuit în Japonia. Este foarte dificil să spui cu certitudine data la care a început această mișcare.
Convențiile SF din Japonia au fost documentate ca având evenimente de costume încă din 1974.

În mod întâmplător, o mulțime de cosplay-uri japoneze timpurii au fost, de asemenea, inspirate de Yamato.

Potrivit unui interviu cu proeminentul fan al lui Yamato, Hideaki Ito, astfel de cosplay-uri aveau loc doar în sălile de proiecție și doar o mână de oameni o făceau.
O vreme, Ito însuși a fost cunoscut drept "tipul ciudat care a făcut cosplay total". Dar acestea erau evenimente mici și, aparent, destul de rare.

Revistele dedicate hobby-urilor, fericite să publice fotografii frapante cu fani în costume interesante, au observat cu interes fenomenul.
Nov Takahashi de la Studio Hard a venit cu termenul de "cosplay", o combinație de cuvinte tipic japoneză - de la "costum" și "joacă" (play) - pentru articolele sale despre astfel de activități ale fanilor.

Cea mai timpurie utilizare a termenului a fost găsită într-un articol din revista My Anime din 1983.
Dar când a fost trimis la Worldcon '84, în Los Angeles, cuvântul inventat de el a atras atenția suficient încât a fost preluat și de alții.

Occidentalii, în cealaltă parte a lumii, se deghizau în personaje autohtone, dar și japoneze. Și o făceau în mod organizat și cu mare entuziasm! A făcut o adevărată senzație.
E posibil ca Takahashi să nu-și fi dat seama că ceea ce vedea era rezultatul unor decenii de organizare și experiență în domeniu.

Iar imaginea a acționat precum o bucla gigantică de feedback: revistele otaku japoneze, cum ar fi Animation și My Anime, raportau despre scena americană de cosplay,
lucru care a sporit popularitatea fenomenului în Japonia.Primele astfel de lucruri sunt greu de descoperit. Primii oameni care se angajează în activități de divertisment pornite din spiritul fanilor tind să fie un punct de interes doar la mulți ani după,
când activitatea devine populară și oamenii încep să se întrebe de unde provine.
De obicei, originile umile nu sunt bine documentate. Este foarte posibil să găsim alți pionieri cosplay, chiar mai devreme în timp.


 
Ultima editare de un moderator:
Sus