• Aprecierile și comentariile voastre ne motivează! Dacă apreciezi munca pe care o depunem, înregistrează-te și dă-ți cu părerea asupra seriilor pe care le urmărești!
  • Ne puteţi găsi şi pe canalele oficiale de Discord sau Telegram ale grupului!

Fete și uniforme

Bluebell

cookies!
Administrator
Traducător
Encoder Anime
Verificator

De unde a venit moda uniformelor în Japonia?


E greu să te gândești la anime și la manga fără să te gândești la uniforme școlare.

Încă din anii 1800, elevii de gimnaziu și de liceu din Japonia purtau uniformă.
Uniformele (și școlarizarea structurată) au apărut în timpul Restaurării Meiji (1868-1912), perioadă în care țara voia să se modernizeze prin adaptarea modului de trai al societății occidentale.
Această epocă era, de asemenea, una a imperialismului internațional, așa că militarismul era un lucru la care toată lumea aspira. Când a sosit timpul pentru a proiecta sistemul școlar,
s-a spus că elevii ar trebui modelați după armată: rigizi în structură, profesioniști și pregătiți pentru acțiune.

În acea epocă, uniformele școlare erau comune în unele țări europene (nu în toate), dar ideea a funcționat bine în Japonia, deoarece zone mari ale țării încă erau predominate de țărani,
astfel că uniformele ar fi comandat un sentiment de respectabilitate și modernism pentru tinerii de atunci.

În acest fel, primele uniforme pentru elevi au fost o reflectare a speranțelor și a viselor părinților lor.
Inițial, ele erau doar pentru băieți, iar designul lor era menit să îl imite pe cel al armatei japoneze, care a fost modelat după cel al francezilor.
Aceste uniforme, cunoscute sub numele de gakuran, erau de culoare albastră închisă, cu o cămașă cu nasturi, pantaloni și șapcă.
În unele școli, elevii aveau insigne pe guler pentru a le indica clasa sau rangul.Fetele purtau kimono la școală, dar era ciudat că fetele să poarte rochii tradiționale japoneze în timp ce băieții aveau uniforme, iar purtarea unui kimono le limita mișcarea.
În jurul anului 1920, o uniformă pentru fete, modelată după uniformele britanice ale Marinei Regale, a devenit standardul. De-acolo a pornit cunoscutul ”costum de marinar” (sailor suit).

După cel de-al Doilea Război Mondial, când Japonia și-a pierdut abilitățile militare, uniformele au fost transformate în ceva mai puțin militarist. Șepcile băieților au fost eliminate. Școlile au început să introducă mai multe variante de uniforme, atât pentru confortul studenților, cât și pentru a-și diferenția copiii de cei din alte școli. Au fost introduse variante de vară, cu tricouri cu mâneci scurte, de culoare albă, cât și haine de standardizate pentru ora de sport - tricouri și pantaloni scurți pentru băieți și pantaloni în stil gogoșar (bloomers) pentru fete.Și știm cu toții ce s-a întâmplat în continuare. Costumul de marinar, simbol al tinereții și al purității, a devenit fetișul sexual oficial al Japoniei. Primele fotografii erotice și manga portretizând costumul de marinar ca fiind ceva sexy au apărut în anii 1950 și în deceniile următoare au devenit o obsesie națională bizară. Evident, costumul de marinar era în centrul celor mai multe manga-uri și anime-uri hentai.

Iubirea națională față de costumul de marinar a dus în cele din urmă la o schimbare majoră la sfârșitul anilor '90, îndreptându-se spre aspectul mai modern pe care îl vedem în Japonia astăzi: veste, cravate, sacouri, pantaloni și fuste din stofă - în esență, același stil pe care îl vedem în școlile europene sau în școlile private americane. Pantalonii ”gogoșari” au fost considerați a fi prea revelatori, iar acum fetele poartă pantaloni scurți în sala de sport. Încă există școli generale care au atât costume de marinar, cât și gakuran.

Uniformele au preluat o gamă largă de semnificații de-a lungul anilor. Membrii găștilor, sau ”yankee”, poartă adesea sacouri prea mari sau prea mici,
desfăcute la nasturi sau modificate în mod subtil, astfel încât să nu respecte standardele.Societatea japoneză (și societățile asiatice în general) nu acordă prioritate individualismului și gândirii libere.
Cu toate acestea, unii educatori consideră aceste lucruri esențiale pentru ideile noi, originalitate și renașterea economiei japoneze.

De-a lungul timpului, uniformele au devenit aproape sinonime cu societatea japoneză, astfel încât, dacă acestea ar fi eliminate, probabil că întreaga planetă ar suferi un moment de șoc.

 

Zet

Jonin
Mă bucur că cineva aduce informații mai puțin mediatizate, în general, despre cultura şi tradițiile japoneze. Foarte interesantă trecerea sistemului de învățământ japonez de la conduită strictă, care reflecta disciplina în ochii tuturor, la diversitatea uniformelor şi deschiderea către alte culturi, încurajând tinerii să aleagă ceea ce îi reprezintă mai bine, rămânând totuşi cu decență.
 
Sus